Utblick

Brev från Svenskt Barnbildarkiv

Hej!

I våras när smittspridningen av coronaviruset tog fart i det svenska samhället såg vi på Svenskt barnbildarkiv det som vår uppgift att försöka fånga barnens upplevelser och berättelser om det som skedde. Därför gick vi ut med insamlingsuppropet “Vad är det som händer? — Barns tankar och berättelser om Coronaviruset.” Vilket gensvar vi fick! Med er hjälp fick vi in ungefär 1200 bilder inom loppet av några veckor och tack vare det har vi sett till att även barnens perspektiv på denna historiska tid bevaras för framtiden.

 

Bilderna som har kommit in hittills är gjorda av barn från förskoleålder upp till 16 år, från Skåne i söder till Östersund och Sollefteå i norr. Bifogat finner ni en kort sammanfattning om vad bilderna innehållit. Det är tydligt att barnen funderar, känner och vet mycket om det som händer. Vi känner oss hedrade som får ta del av det och har ständigt imponerats av informationsrikedomen i bilderna. Vi är inte heller ensamma om att tycka att det här är viktigt för flera forskare på olika lärosäten har visat intresse och redan i vår startar en studie på Karolinska institutet. Även Riksantikvarieämbetet har hört av sig och vill göra utställning på barnbildsmaterialet.

 

De senaste bilderna vi fick in till insamlingen kom in i juli. Men då pandemin tyvärr är långtifrån över vill vi fortsätta samla in barns berättelser även nu när det har gått en tid, så att vi kan följa hela pandemins förlopp genom barnens bilder. Det är inget hinder om barnen redan skickat in bilder – tvärtom ser vi det som positivt att kunna följa barnens tankegångar. Vad har hänt sedan i våras? Vad vet vi nu som vi inte visste då? Har några nya funderingar dykt upp? Hur var sommaren varit och hur har hösten börjat?

 

Vi ber er därför nu om hjälp med att sprida insamlingen ännu en gång. Se bifogad pdf, som nu uppdaterats med bland annat fler frågor sedan i våras. Stort tack för all hjälp.

/Linn Köpsell
Projektkoordinator, Svenskt barnbildarkiv

Uppdatering om Svenskt barnbildarkivs insamling Vad är det som händer – barns tankar om Coronaviruset